måndag 29 augusti 2016

Vårdkrisen på 1980-90-talen



  • I DN kan man 23 april 1980 läsa att Huddinge sjukhus både är överfullt och tomt på samma gång. Medan medicin- och kirurgavdelningar har massor av överbeläggningar har många andra avdelningar mer plats. "Det är skandal" att inte patienter som opererats för exempelvis blindtarmsinflammation läggs in på en öronavdelning. Något som idag skulle kallats satellitpatient och kritiserats. I samma artikel får vi veta att skälet till överbeläggningarna är läkarnas prestige eftersom det anses fint att ha en överbelagd avdelning.
  • 1985 skriver läkare verksamma vid Södersjukhuset i Stockholm i DN. De förklarar att på SÖS har medicinavdelningarna under senaste halvåret ständigt haft en eller flera överbeläggningar och personalen tvingas placera patienter i korridorerna. Slutsatsen som dras är att den ständiga överbeläggningen är oförenlig med en minskning av resurserna". 
  • 14 november 1987 skriver DN om den "akuta personalbrist" som tvinga avdelningar att stängas. En senior läkare förklarar att han sällan sett liknande situation med personalbrist, överbeläggningar och ökande väntelistor samtidigt. Nästan alla planerade operation måste skjutas fram. Samma läkare menar att problemen bottnar i att kvinnorna inte accepterar arbetstiderna längre. När han började bodde nämligen avdelningsföreståndaren på ett rum på avdelningen med spis och kaffekokare. Samma år skriver Aftonbladet om krisen i den "våldsamt överbelastade sjukvårdsapparaten". Massflykt av vårdpersonal pga en ohållbar arbetsmiljö är ett av problemen för vården. En patient berättar att hen legat i en korridor i 28 timmar. Samtidigt konstateras i artikeln att "Inget annat land har motsvarande personaltäthet och så många personalkategorier". 
    Aftonbladet 23 mars 1987, text Gunnar Rosell, foto Marie Hedberg
  • 1988 kan vi i DN läsa att 25% av alla patienter som vårdas på akutsjukhusen är färdigvårdare i väntan på eftervård. Samma år har Expressen ett helsidesuppslag om sjukvårdskrisen och listar problem i olika delar av landet. Jönköping saknar 120 sjuksköterskor, Västerbotten har ständiga överbeläggningar och i Skaraborg är "kirurgen stängd". I Malmö protesterar läkare som uppger att en jätteaktion behövs mot försämrad vård där all vårdpersonal deltar.
  • 19 maj 1994 skriver läkare i SvD att antalet vårdplatser inte kan bantas mer med tanke på den höga beläggningsgraden på 105% på medicinklinikerna i Stockholm och problem med överbeläggningar i korridorer, personalrum och duschutrymmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar