torsdag 25 augusti 2016

Vårdkrisen på 1960-talet

  • Hälften av Stockholms sjukhus stängs i sommar på grund av sjuksköterskebrist låter DN oss veta 22 januari 1960.
  • 10 februari 1961 larmar överläkare i Aftonbladet. Den läkare som intervjuas tycker att pensionsålderns ska sänkas för överläkare som stupar under arbetsbördan och förlorar sitt omdöme som läkare redan i 50-årsåldern.
  • 14 september 1961 skriver SvD om den tre decennier långa sjuksköterskebristen. Just denna höst är svårigheterna särskilt stora när man försöker återöppna de sommarstängda avdelningarna runt om i landet.
  • 14 oktober 1963 skriver Aftonbladet att det är "Landstingen fel att vi har sjuksköterskebrist".
  • 16 september 1964 larmar Expressen för svår sjukhuskris på grund av sjuksköterskebrist. För att undvika kaos måste fler sjuksköterskor utbildas.
  • Expressen 16 september 1964, Algot Sandberg
  • 1964 kan man 10 oktober även läsa om den vårdplatsbrist som drabbar läkarna i Stockholm. En tredjedel av medicinplatserna och en femtedel av kirurgplatserna var nämligen inte disponibla. På grund av detta tvingas läkare att skicka hem inläggningsfall.
    Expressen 10 oktober 1964, Algot Sandberg
  • Dr Schönberg på lasarettet i Backe, Ångermanland intervjuas av Expressen 1965. På grund av svårigheter att få läkare och sjuksköterskor till lilla Backe är han ensam läkare på 120 vårdplatser och med ett upptagningsområde på 20 000 vilket gör att han måste jobba 18 timmar i sträck, varje dag. Det har han gjort i ett år och bara fått en dag ledigt. Att lilla Backe inte behöver ett lasarett håller han dock inte med om eftersom brådskande sjukdomsfall inte kan köras 10-20 mil till Sollefteå. Att lasarettet behövs bevisas enligt honom bäst av att det finns ett överskott av patienter i Backe. Tillräckligt för tre läkare.
  • 18 april 1967 ger exempel på den vårdkris som pågår och riktar sig i rubriken till socialminister Sven Aspling.
Expressen 18 april 1967, författare ej angiven
  • "Sjukhuskrisen förvärras varje år" skriver SvD 16 februari 1968. I den kan man läsa att Karolinska har överbeläggningar med upp till 7 extrasängar på varje medicinavdelning. Sjukhusen i Stockholm har fått färre vårdplatser på grund av ombyggnationer, men även St Görans sjukhus som inte bygger om har haft överbeläggningar under lång tid. De kroniska överbeläggningarna "går ut över patienterna, skapar stora svårigheter för vården, personalen, hygienen och mycket annat". På vissa medicinavdelningar har man vissa besvärliga nätter haft 15 överbeläggningar. Orsaken? Att för många patienter vårdas på sjukhus trots att de bör tas om hand om av långvården. Idag skulle vi säga medicinskt färdigbehandlade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar