fredag 23 december 2016

Sjukvårdens personalbrist - hur får vi fler specialistsjuksköterskor

Jobbar allt färre inom vården? 

Trots att det talas om en personalbrist i den svenska sjukvården visar statistik från Socialstyrelsen att antalet läkare och sjuksköterskor faktiskt ökat de senaste 20 åren.

Antal sysselsatta läkare per 100 000 invånare


Antalet läkare i förhållande till befolkningen ökade med 42% mellan åren 1995-2013. Från 289 till 410 läkare per 100 000 invånare.

Källa: Socialstyrelsen

Antal sysselsatta sjuksköterskor per 100 000 invånare


Även antal sjuksköterskor i förhållande till befolkningen ökade under samma tidsperiod. Dock i lägre utsträckning, kring 15%.

Källa: Socialstyrelsen

Antal sysselsatta specialistsjuksköterskor per 100 000 invånare


Medan vi har fått allt fler specialistläkare i förhållande till befolkningen mellan 1995-2013 sjönk antalet specialistsjuksköterskor. 1995 var 65% av sjuksköterskorna specialister. 2013 hade andelen sjunkit till 45%.

Tittat man på de enskilda specialiteterna framkommer dock att inte alla typer av specialistsjuksköterskor har blivit färre. Exempelvis har barnmorskorna, distriktssköterskorna, ambulanssköterskorna och narkossköterskorna blivit fler, medan vi har ungefär lika många röntgensjuksköterskor och operationssjuksköterskor i förhållande till befolkningen.

Det visar sig att minskningen av specialistsjuksköterskor drivs till största delen av en 70% minskning av antalet specialistsjuksköterskor i medicin- och kirurgi sedan 1995. Även psykiatrisjuksköterskorna har minskat i antal men i lägre grad och från en lägre nivå.


Otydlig yrkesroll

Jag tror att orsaken till den drastiska minskningen av specialistsjuksköterskor inom medicin, kirurgi och psykiatri kan vara den otydliga yrkesrollen. Medan det är uppenbart att ambulanssjuksköterskor, operationssjuksköterskor och narkossjuksköterskor har specifika arbetsuppgifter som kräver specialisering, är det oklart vilka arbetsuppgifter och kompetenser som specialisering i medicin, kirurgi och psykiatri ger. Mer självständigt arbete och ansvar genom exempelvis egna mottagningar kombinerat med ett vårdutvecklingsuppdrag skulle kunna förtydliga yrkesrollen och locka fler att specialisera sig.

Vill vi ha fler specialistsjuksköterskorna behöver vi inrikta oss på specifika specialiseringar och se till att sjuksköterskorna får ut någonting av utbildningen. Att högre kompetens ska innebära samma arbetsuppgifter håller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar